BOLEO Internet & Marketing Services

06 15189636

Lekker Leesbare Letter

Je webtekst wordt beter leesbaar en dus aantrekkelijker met de juiste typografie. Besteed daarom aandacht aan lettertype, grootte, kleurgebruik en witruimte tussen de regels. In dit artikel: Welk lettertype (font) kies je?


De juiste letter

Waar moet je op letten bij de keuze van een lettertype, ook wel font genoemd, voor je website? Uiteraard houd je rekening met je doelgroep. Voor een zakelijke doelgroep bijvoorbeeld, neem je liever geen font dat al te speels overkomt.  

Serif en Sans-Serif
Je hebt verschillende soorten fonts. Een veel gebruikt onderscheid is Serif en Sans-Serif. Serif zijn fonts waar de letter aan het eind een uitvloeiing heeft. De "pootjes" van de letter steken een beetje uit. Een heel bekend voorbeeld van een Serif is Times New Roman.
Een lekker leesbare letter in Times New Roman. (de fontgrootte is hetzelfde als de gewone tekst, 16pixels)

Sans-Serif zijn letters die geen uitsteeksels hebben en overal ook dezelfde lijndikte hebben. Bekend voorbeeld van een Sans-Serif is Arial.
Een lekker leesbare letter in Arial. (de fontgrootte is hetzelfde als de gewone tekst, 16 pixels)

Ik vind dat de Serif meer karakter heeft, meer onderscheidend is dan de Sans-Serif. Het nadeel van de Serif is dat de letter bij een kleine fontgrootte, op een scherm minder goed leesbaar wordt. Dat komt omdat de uitsteeksels bijna niet meer kunnen worden weergegeven. Door de minder goede leesbaarheid was altijd het advies om voor je website een Sans-Serif te gebruiken. Maar dat advies stamt uit de tijd dat een lettergrootte van 12 pixels de standaard was.  

Een lekker leesbare letter in Times New Roman. (fontgrootte van 16 pixels)
Een lekker leesbare letter in Times New Roman. (de fontgrootte is nu 12 pixels!)

Een lekker leesbare letter in Arial. (fontgrootte van 16 pixels)
Een lekker leesbare letter in Arial. (de fontgrootte is nu 12 pixels!)

Je ziet het zelf, bij een kleiner font wordt Times New Roman een stuk slechter leesbaar. 

Tegenwoordig gaan we bij webdesign uit van een groter font. Google adviseert een grootte van minimaal (!) 16 pixels. En kun je dus ook voor een Serif kiezen als je er maar voor zorgt dat het goed leesbaar blijft.

Kies je font

Welk font (lettertype) geschikt is, hangt onder meer af van je doelgroep en identiteit/imago van je bedrijf. Je kunt kiezen uit de traditionele fonts, zoals Verdana, Arial, Times New Roman of één van de tientallen andere fonts die standaard op een computer staan. Of kies voor een webfont van Google.

Google webfonts
Google heeft een hele grote collectie fonts die je gratis kunt gebruiken. Google heeft het makkelijk gemaakt om deze fonts te gebruiken voor je website. Uiteraard kun je kiezen wat voor soort font je wilt en je ziet steeds voorbeelden. Je kunt fontgrootte instellen, vergelijken met andere fonts en combinaties van fonts zoeken voordat je een keuze maakt voor je website.
Op deze manier kun je steeds checken of het font goed leesbaar is en bij je past. Er zit er vast eentje bij die helemaal je smaak is.

Google geeft duidelijke instructies wat je moet doen om het font voor je site te kunnen gebruiken.
Je webbouwer zal daar niet al te veel moeite mee hebben. Neem anders even contact met me op. 

 

Zoek op trefwoorden

 • webtekst (3)
 • leesbaarheid (1)
 • typografie (1)
 • seo (1)

 • Archief

 • maart 2016 (1)
 • mei 2015 (2)

 • Reageren

  Wil je een reactie geven op een artikel?

  Dat kan op Facebook, Twitter en LinkedIn.

   

  voorbeelden van fonts